НЕКЛАСИЧНИЙ ДИСКУРС ФІЛОСОФСЬКОЇ ПАРАДИГМИ

Автор(и)

  • В. А. Ігнатьєв ПВНЗ «Кропивницький інститут державного та муніципального управління», Ukraine

Ключові слова:

класична філософія, некласична філософія, парадигма, метафізика, некласична епістемологія, дискурс

Анотація

Елементи некласичності, що почали методологічно формуватися в період латентної філософської кризи ХІХ завершилися тотальним запереченням фундаментальної філософії як такої в кінці в ХХ століття. В результаті сформувалась дивна і навіть парадоксальна ситуація індиферентного ставлення до будь-якої філософії не тільки з боку масової свідомості, але й з боку інтелектуальної еліти. Автор звертає увагу на те, що на периферії класичної філософії формувались елементи некласичної філософської парадигми, що несуть в собі евристичні можливості формування структурно цілісного некласичного філософського дискурсу. Визріла внутрішньо філософська необхідність у формуванні некласичного філософствування як цілісної, але водночас відкритої системи. Саме елементи некласичного філософствування вимагають системного оформлення в процесі творчого синтезу, що закладає нові теоретичні засади як для формування нового аксіологічного та інтелектуального статусу філософії в суспільстві, так і для ефективного вирішення стратегічних цивілізаційних завдань.

Біографія автора

В. А. Ігнатьєв, ПВНЗ «Кропивницький інститут державного та муніципального управління»

канд. філос. наук, доцент, завідувач кафедри філософських та гуманітарних дисциплін

Посилання

Гаспарян Д. Э. Введение в неклассическую философию / Д. Э. Гаспарян. – М. : Российская политическая энциклопедия (РОССПЭН), 2011. – 398 с.

Грей Дж. Поминки по Просвещению: политика и культура на закате современности / Дж. Грей; пер. с англ. Л. Е. Преяславцевой, Е. Рудницкой, М. С. Фетисова и др.; подобщей ред. Г. В. Каменской. – М. : Праксис, 2003. – 368 с.

На пути к неклассической эпистемологии / Рос. акад. наук, Ин-т философии; Отв. ред. В. А. Лекторский. – М. : ИФРАН, 2009. – 237 с.

Пеликан Я. Христианская традиция. История развития вероучения. Возникновение кафолической традиции [100–600]. Том 1. – Москва : Культурный центр «Духовная библиотека». – 375 с.

Після філософії: Кінець чи трансформація? / Упоряд. К. Байнес. – Київ : Четверта хвиля, 2000. – 432 с.

Хоружий С. С. Очерки синергийной антропологии. – М. : Институт философии, теологии и истории св. Фомы, 2005. – 408 с.

Чорноморець Ю. Візантійський неоплатонізм від Діонісія Ареопагіта до Геннадія Схоларха. – К. : Дух і Літера, 2010. – 568 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ОНТОЛОГІЯ, ГНОСЕОЛОГІЯ, ФЕНОМЕНОЛОГІЯ. ФІЛОСОФІЯ НАУКИ