НАЦІОНАЛЬНИЙ СВІТОГЛЯД І НАЦІОНАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ: СТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ

Автор(и)

  • Н. В. Рожанська Чорноморський державний університет імені Петра Могили, Ukraine

Ключові слова:

національний світогляд, національна філософія, структура світог-ляду, світовідчуття, світосприйняття, світорозуміння, національний образ світу, національна картина світу

Анотація

У дослідженні висвітлено тему зв’язку між національним світоглядом і національною філософією. Проблематичність цієї теми пов’язана з тим, що існування названого зв’язку стверджувалося одними дослідниками і заперечувалося іншими. Метою статті було обґрунтування тісного зв’язку між національною філософією і національним світоглядом. Досягнення цієї мети здійснено шляхом аналізу структури світогляду як соціокультурного та історичного утворення; було застосовано також герменевтичний метод. У результаті дослідження було сформульовано два головних аргументи, що доводять тісний зв’язок між національним світоглядом і національною філософією. Перший пов’язаний із тим, що філософія є теоретичною формою постановки та розв’язання світоглядних запитань. Зважаючи на те, що світогляд містить у своєму складі націо-нально забарвлені елементи, це «забарвлення» переноситься і на філософію, яка покликана виражати цей світогляд у теоретичній формі. Другий аргумент пов’язаний з приналежністю філософа до національної спільноти. Особистість творця неодмінно позначається на його творчості, зокрема філософській.

Біографія автора

Н. В. Рожанська, Чорноморський державний університет імені Петра Могили

канд. соц. наук

Посилання

Гачев Г. Д. Национальные образы мира. Курс лекций / Г. Д. Гачев. – М. : Советский писатель, 1988. – 446 с.

Мірчук І. Світогляд українського народу. Спроба характеристики / Іван Мірчук // Генеза. – К., 1994. – № 2. – С. 87–96.

Чижевський Д. Нариси з історії філософії на Україні / Дмитро Чижевський. – К. : Вид-во Орій при УКСП Кобза, 1992. – 230 с.

Швецова А. В. Національний характер як феномен культури / А. В. Швецова. – Сімферополь : Таврія, 1999. – 266 с.

Шинкарук В. Поняття культури: філософські аспекти / В. Шинкарук // Феномен української культури: методологічні засади осмислення. – К. : Фенікс, 1996. – С. 8–61.

Menser P. Deutsche Philosophie als Ausdruck deutsche Seele / Paul Menser // Kant-Studien. – Berlin, 1934 – Bd. XXXIX (1–3). – S. 271–285.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ. ГЛОБАЛІСТИКА